Láttam, olvastam...

Napi egy-egy hír, ahogy én látom. A hír témaja bármi lehet, politika, tudomány, közélet, bulvár.

Hozzászólások

  • Till S. Seemann: Egyre nagyobb pénzügyi bukta ez a metró...:S (2008.03.18. 13:03) Metró? Mennyiért?

Magyarország pillanatnyi időjárása



Forrás: www.idokep.hu

Mások látták, mások olvasták

bin Laden újabb fenyegetése

2008.03.20. 10:51 Láttam - olvastam

Újabb hangfelvétellel jelentkezett szerdán Oszama bin Laden al-Kaida vezér, ezúttal Európának üzent a Mohamed-karikatúrák ügyében - közölte egy iszlamista internetes oldalakat figyelő amerikai központú szervezet. A szaúdi milliomos "büntetést" helyezett kilátásba az Európai Unió számára a muzulmán vallásalapító prófétát turbán helyett bombával a fején ábrázoló, a közelmúltban dániai és más európai lapokban újraközölt gúnyrajz miatt. Oszama bin Laden kifejti, hogy a karikatúrák megjelentetése az iszlám elleni "új keresztes háború" része, amelyben szavai szerint a római katolikus egyházfő is "jelentős" szerepet játszik. A terroristavezér ezután fenyegeti meg válaszlépésekkel az európaiakat.

 

Le kell szögeznem, teljesen elítélem a terrorizmust. Nincs mentség a merényletekre. A párbeszéd híve vagyok. Bin Laden által kilátásba helyezett büntetést nem szeretném megélni. De a felháborodása jogos.

Gondoljunk bele, mit tennénk mi, ha Istent, Jézust, Máriát, vagy bármely általunk tisztelt szentet gúnyolná ki valaki. Biztosan fel lennénk háborodva. Engem is felháborítana, nagyon. Ezért jogos az Ő felháorodása. Természetesen ez nem adhat okot a fegyveres harcra, békésen kellene ezt megbeszélni. Bár erre kicsi az esély, mert egyik fél sem enged.

 

Nézzünk magunkba kicsit, nézzük meg a keresztény vallás néhány kirívó esetét.

Anno, a középkorban pénzért lehetett vásárolni bűnbocsánatot. Mi ez, ha nem korrupció, amit Isten nevében követtek el az egyház emberei. no nem a kisemberek, hanem a vezetők.

Kicsit még maradunk a középkorban. Akkor is voltak olyan emberek, akik értettek a gyógyfüvekhez, a gyógyításhoz. Az egyház egyszerűen elégette őket, boszorkányság vádjával. Mindezt Isten nevében.

Pár évet, évtizedet előrelépve utazunk az amerikai kontinensre.  Itt ugyan már nem az egyház a bűnös. Hanem a politika. Mit tettek szerencsétlen indiánokkal? Irtották őket, miért? Hát a gazdagságért, a földért. Ma is rezervátumokban élnek jópáran. Pedig ők nem tehetnek semmiről, csak élni, őseik földjén.

Valóban jogunk van elítélni mindent ami nem keresztény? Jogunk van felsőbbrendűnek érezni magunkat? Jogunk van más vallás kicsúfolására?

Tisztelt Bin Laden! Meg kell próbálni, bármilyen nehéz is, leülni, megbeszélni. Erőszak nélkül.

Tisztelt Szerkesztők! Át kellene gondolni, mi jelenhet meg nyomtatásban az újságokban. Bocsánatot kell kérni, mert jogos a felháborodásuk.

Szólj hozzá!

Címkék: vallás karikatúra mohamed olvastam bin laden láttam

A bejegyzés trackback címe:

https://lattamolvastam.blog.hu/api/trackback/id/tr31389014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása